Rodzaje wody do picia ...
Chyba każdy z nas doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że woda jest czymś niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Fakt, że coraz większa ilość osób spożywa ją nie tylko w kawie czy herbacie, nie powinna nikogo już za bardzo dziwić. Co za tym idzie? oczywiście wzrost popularności wody butelkowej, często do naszego koszyka w sklepie ląduje woda mineralna, bądź źródlana. Czym obie wody różnią się od siebie? Zapraszam do przeczytania artykułu.
Jakiś czas temu przeglądając strony internetowe natrafiłem na artykuł w którym mowa była o tym, że bardzo wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że woda mineralna i źródlana ma całkiem inne właściwości. Sam miałem tak, że wszystko to co w sklepie stało na półce w butelce to była woda mineralna, i jedynym kryterium wyboru była cena i jakaś dobra reklama w telewizji. Dlatego postanowiłem zrobić malutkie wyjaśnienie na temat tego czym te wody różnią się od siebie, jakie są zalety spożywania jednej czy drugiej itp itd.
Woda źródlana - Są to wody które wydobywa się z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych. To wody głównie zmineralizowane nisko, a czasami można natrafić na średnio zmineralizowane. Zawierają mniej niż 1000mg składników mineralnych w litrze. Ze względu na uwarunkowania geologiczne ich skład chemiczny może ulegać małym zmianą. Zaliczyć do nich możemy między innymi: Żywiec Zdrój, Krynica Zdrój, Eden, Aqua Minerale, Nestle Aquarel oraz Kroplę Beskidu.
Woda mineralna - Pozyskiwane są z odwiertów głębinowych. Cechują się stałym składem chemicznym i są dość bogate w minerały - to wody średnio lub wysoko zmineralizowane. Zawierają one co najmniej 1000mg składników mineralnych w litrze. Przykładowe wody mineralne to : Staropolanka, Kryniczanka czy Muszynianka (ja akurat kupuję tą).
Woda stołowa - Otrzymuje się je w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub wodą mineralną. Ponieważ ich skład ulega w toku produkcji zmodyfikowaniu, określenie wody naturalnej im nie przysługuje.
Wody te dobrze gaszą pragnienie, są jednak na ogół znacznie uboższe ważne dla zdrowia składniki.
Woda lecznicza - Pochodzą ze specjalnych źródeł leczniczych. Zawierają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze oraz co najmniej jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu, takim, które znacząco wpływa na funkcjonowanie organizmu. Są to np. Wielka Pieniawa, Żuber, Jan. Zasoby wód naturalnych znajdują się głęboko pod ziemią. Dzięki temu są skutecznie izolowane od wszelkich zanieczyszczeń. Przez wiele setek lat wypłukiwały z okolicznych skał cenne dla zdrowia minerały i zawierają ich od 500 mg do ponad 1500 mg w jednym litrze. Najczęściej są to: magnez, wapń, sód, siarczany, chlorki i węglany. Stężenie i proporcje tych dobroczynnych składników zależą od budowy geologicznej danego regionu.
Tylko
naturalne wody źródlane o niskim lub średnim nasyceniu minerałami można pić
codziennie, bez żadnych ograniczeń. I
tylko one nadają się do przyrządzania posiłków dla małych dzieci. Z pozostałymi
wodami trzeba uważać, bo w niektórych nasycenie jednym lub kilkoma składnikami
jest na tyle znaczące, że łatwo można przedawkować i zaszkodzić zdrowiu !!!
Jaką wodę wybrać gazowaną czy nie
Wodę
sztucznie nasyconą dwutlenkiem węgla (CO2) poleca się po wysiłku fizycznym.
Szybciej niż niegazowana wchłania się z przewodu pokarmowego i pobudza
produkcję moczu. Dzięki temu organizm łatwiej pozbywa się nagromadzonych w
czasie wysiłku szkodliwych toksyn. Ale wody gazowanej nie zaleca się osobom z
problemami żołądkowymi, takimi jak niestrawność, wzdęcia i nadkwasota, oraz
rekonwalescentom po żółtaczce, ponieważ dwutlenek węgla ma właściwości
drażniące śluzówkę przewodu pokarmowego. Wadą bąbelków jest jeszcze to, że
rozpychają ścianki żołądka i zbyt szybko likwidują pragnienie, zanim jeszcze
wyrównamy niedobór wody w organizmie. Lecz kilka łyków na pewno nam nie
zaszkodzi, za to dobrze orzeźwi, bo dwutlenek węgla częściowo wchłania się do
krwi, pobudzając układ krążenia i oddychania. Gaz ten utrudnia również rozwój
bakterii, więc woda dłużej nadaje się do spożycia po otwarciu butelki. Niektóre wody, na ogół lecznicze, np. Jan,
Słotwinka, Zuber, zawierają dwutlenek węgla naturalnego pochodzenia. Ich
stopień nasycenia gazem jest jednak stosunkowo niewielki - ok. 1500 mg na litr.
Tych naturalnych bąbelków spod ziemi w ogóle nie musimy się obawiać
Składniki mineralne, na które
warto zwrócić uwagę
Sód wykorzystywany jest w wielu
funkcjach organizmu, zatrzymuje wodę w organizmie i podwyższa ciśnienie krwi
(to ważne np. przy niewydolności krążenia). Jego niedobór powoduje utratę
pobudliwości komórek w organizmie. Na jego zawartość muszą jednak zwracać uwagę
osoby chorujące na cukrzycę, nadciśnienie lub serce. Duża zawartość może być
dla nich szkodliwa.
Dość powszechne są niedobory
wapnia, który jest kolejnym ważnym składnikiem wody mineralnej. Mogą one
powodować łamliwość kości, psucie się zębów, ból mięśni, krwotoki, a nawet
depresję. Dlatego warto dbać o odpowiedni poziom wapnia w diecie – w tym w
pitej wodzie.
Nie mniej ważny jest magnez,
który bierze udział w większości reakcji zachodzących w naszym ciele. Częste
picie kawy, nadużywanie alkoholu czy hormonalne środki antykoncepcyjne mogą
powodować jego niedobór i skutki w postaci nadpobudliwości nerwowo-mięśniowej
(np. drgania powiek, skurcze łydek, drętwienie kończyn) czy nieprawidłową pracę
serca. Dalszych konsekwencji jest jeszcze więcej.
Warto zwrócić też uwagę na
obecność w wodzie potasu, który również wpływa na pracę serca i działanie
części mięśni.
Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń