4000 kcal można pochłonąć bardzo szybko jednak czy, chodzi nam o takie kalorie???
Chciałbym przedstawić przykładową dietę dla osoby która trenuje 4-5 razy w tyg zarówno bieganie, treningi na siłownie a do tego regularnie gra w siatkówkę. Oczywiście nada się każdej innej osobie która ma po prostu zapotrzebowanie w granicach 4000kcal/dobę. Rozpisana jest na 7 dni, można nią dowolnie przemieniać wedle własnego uznania. Post może będzie długi ale zawiera w sobie szczegółową rozpiskę składników i krótki opis jak przygotować dany posiłek.
Ps. Chciałbym jednak zaznaczyć, że dieta była rozpisana dla konkretnej osoby której oczekiwania co do diety miała następujące: energia do ćwiczeń i pracy oraz nie przybranie na wadze.
Zatem zapraszam do menu :)
Zapotrzebowanie kaloryczne - 3600-3900/dobę
Pon. (trening siatkówki) – bilans
kaloryczny ok 4000kcal
Śniadanie godz 7:00: Sałatka z makaronem razowym
·
Makaron razowy 80g
·
Szynka z indyka 20 g (2 plastry)
·
Ogórek 50g (1szt)
·
Kukurydza konserwowa 15g (1 łyżka)
·
Koper 4g (1 łyżeczka)
·
Olej lniany 15g (1łyżka)
·
Jogurt naturalny 1,5-2% 60g
·
Pieprz czarny mielony 2g
·
Sól morska 4g
Sposób
przygotowania: Makaron ugotować w lekko osolonej
wodzie. Szynkę pokroić w małe paseczki, ogórka pokroić w małe kosteczki, koper
drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miseczki, dodać kukurydzę,
jogurt naturalny, olej lniany, doprawić solą oraz pieprzem. Całość wymieszać.
2 śniadanie godz 10:00: Zielone
risotto z kurczakiem, owoc
·
Filet z kurczaka 100g
·
Brokuły 100g (5 różyczek)
·
Ryż biały 60 g (4 łyżki- waga suchego ryżu)
·
Oliwa z oliwek 10g (2 łyżeczki)
·
Przyprawa do drobiu 3g
·
Pieprz czarny mielony 2g
·
Sól morska 2g
·
Mandarynka 100g (2 szt)
Sposób
przygotowania: Filet z kurczaka pokroić w bardzo
drobną kostkę, doprawić przyprawą do drobiu i usmażyć na oliwie z oliwek.
Różyczki brokuła gotować we wrzątku około 10 minut. Ryż ugotować według
przepisu na opakowaniu. Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części, połączyć
z ryżem i kurczakiem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Obiad godz 13:00 Kurczak
w panierce z lnu mielonego, pęczak z warzywami, owoc
·
Filet z kurczaka 140g
·
Jajko 50g (1szt.)
·
Pieprz czarny mielony 2g
·
Sól morska 2g
·
Oliwa z oliwek 10g (2 łyżeczki)
·
Siemię lniane 15g (3 łyżeczki)
·
Kasza jęczmienna pęczak 100g (10łyżek)
·
Brokuły 100g (5 różyczek)
·
Zioła prowansalskie 3g (1 łyżeczka)
·
Przyprawa bazylia 3g (1 łyżeczka)
·
Pomarańcza 150g (1szt.)
Sposób przygotowania: Kurczaka
pokroić w podłużne paski. Jajko roztrzepać z pieprzem, solą i papryką. Kurczaka
zanurzyć w masie jajecznej, następnie obtoczyć w mielonym lnie. Smażyć na
rozgrzanej oliwie. Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Marchew
pokroić w plasterki, różyczki brokuła podzielić na mniejsze części. Warzywa
ugotować na parze i połączyć z kaszą. Dodać zioła prowansalskie i wymieszać.
Podwieczorek godz.: 16:30 Sałatka
makaronowa z brokułami z sosem ziołowo – czosnkowym
- Brokuły 100g (5 różyczek)
- Makaron pełnoziarnisty 80g
- Jajko 50g
- Pomidor 200g (duża sztuka)
- Papryka czerwona 130g (mała sztuka)
- Jogurt naturalny 1,5-2% 75g
- Czosnek ½ ząbka
- Zioła prowansalskie
- Przyprawa bazylia
- Pieprz czarny mielony
- Sól morska
Sposób
przygotowania: Brokuły oraz makaron ugotować w wodzie
z dodatkiem soli (każdy składnik w osobnym garnku). Jajko ugotować na twardo,
po ugotowaniu pokroić w kostkę. Pomidora i paprykę również pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Jogurt naturalny połączyć z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie
oraz bazylię, następnie wymieszać. Gotowym sosem polać warzywa i delikatnie
wymieszać razem z makaronem.
Przed treningówka godz. 19:30 Odżywka węglowodanowo-
białkowa (najlepiej stosunek 50/50), rozpuszczona w MLEKU!!! Nie wodzie
- Porcja odżywki
- 250 ml mleka 3,2%
TRENING OD 20:15
15 MIN PO TRENINGU ODŻYWKA …
Posiłek przed snem:
- Serek wiejski + 2 kromki chleba razowego z masłem orzechowym
Wt. (trening siłownia/crossfit) –
bilans kaloryczny ok. 3500kcal
Śniadanie godz. 7:00 Sałatka
makaronowa z tuńczykiem i warzywami, kefir
- Makaron pełnoziarnisty 70g (szklanka)
- Tuńczyk w wodzie 75g (pół puszki)
- Papryka czerwona 130g
- Kukurydza konserwowa (3łyżki)
- Groszek zielony konserwowy 70g (1/3 szklanki)
- Pomidor 200g
- Rzodkiewka 60g (4szt)
- Szczypiorek 10g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek 10g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Sól morska
- Kefir 2% 220g (szklanka)
Sposób
przygotowania: Makaron ugotować według przepisu
podanego na opakowaniu. Paprykę, pomidora, rzodkiewkę i szczypiorek pokroić.
Dodać tuńczyka, pozostałe warzywa, przyprawy i oliwę. Zalać kefirem. Wszystko
razem wymieszać.
2 śniadanie godz. 10:00: Sałatka z grillowanym kurczakiem, bagietka pełnoziarnista, owoc
- Sałata lodowa 70g (2liście)
- Kurczak, filet 80g
- Przyprawa do drobiu 3g
- Olej rzepakowy uniwersalny 10g
- Ogórek 70g
- Pomidor 130g
- Cebula czerwona 25g (1/2 małej sztuki)
- Jogurt naturalny 2% 50g
- Czosnek 1ząbek
- Sok z cytryny 5 g (łyżeczka)
- Przyprawa papryka mielona 2g
- Przyprawa curry 2g
- Pieprz czarny mielony
- Sól morska
- Bagietka pełnoziarnista 35g (1/2 sztuki)
- Brzoskwinia 120g (1szt.)
Sposób
przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i natrzeć
przyprawą do drobiu i olejem. Pokroić w paski i grillować na patelni grillowej
lub w piekarniku. Ogórka, pomidora umyć, pokroić na kawałki, cebulę posiekać.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i
przyprawami. Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać warzywa,
kurczaka i sos jogurtowy. Wszystko wymieszać. Podawać z bagietką.
Obiad godz. 13:00 Chili
con carne z ryżem, owoc
- Ryż biały 100g
- Polędwica wołowa 125g
- Czerwona fasola konserwowa 100g (5 łyżek)
- Pomidor 200g
- Cebula 50g
- Oliwa z oliwek 10g
- Przyprawa taco 3g
- Przecier pomidorowy 15g (3 łyżeczki)
- Pomarańcza 150g (1szt.)
Sposób
przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na
opakowaniu. Cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek. Kiedy cebula
delikatnie się zeszkli dodać wołowinę i smażyć 2-3 minuty rozdzielając zbite
kawałki mięsa. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać
przecier, wymieszać i zmiksować blenderem. Do mięsa dodać zmiksowane pomidory i
przyprawę taco. Zmniejszyć ogień i dusić około 5 minut. Fasolę odsączyć,
przepłukać i dodać do mięsa. Gotować jeszcze około 3 minuty i podawać z
ugotowanym ryżem.
Przed treningówka godz. 16:15 Odżywka
węglowodanowo- białkowa (najlepiej stosunek 50/50), rozpuszczona w MLEKU!!! Nie
wodzie
- Porcja odżywki
- Mleko 2% 250ml
- Banan 80g (średnia szt.)
TRENING OD 17:00
15 MIN PO TRENINGU
ODŻYWKA …
Kolacja ok godz. 20:30 Sałatka egzotyczna z mozzarellą, pieczywo
- Sałata lodowa 70g
- Awokado 60g (1/3 szt.)
- Sok z cytryny 5g
- Ananas 30g (1 plaster)
- Rzodkiewka 45g
- Ser mozzarella, półtłusty 30g
- Pieprz kolorowy świeżo mielony 3g
- Chleb graham 90g (3kromki)
Sposób
przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na
kawałki. Awokado obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Ananasa i
rzodkiewkę pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą i awokado. Mozzarellę porwać
na kawałki, ułożyć na sałacie. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z
pieczywem.
Śr. (Wolne od treningu) – bilans kaloryczny
ok 3350kcal
Śniadanie godz. 7:00 Pieczywo z serem białym i rzodkiewkami, koktajl bananowy
- Chleb graham 90g
- Masło 7g
- Ser twarogowy półtłusty 60g (3plastry)
- Rzodkiewka 75g
- Sól morska 2g
- Pieprz 3g
- Mleko 1,5% tłuszczu 220ml
- Banan 220g (duży)
Sposób
przygotowania: Pieczywo posmarować masłem, położyć
ser i pokrojone w plastry rzodkiewki. Posypać do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Banana pokroić na plastry. Wrzucić owoc wraz z mlekiem do blendera. Zmiksować
do płynnej konsystencji.
2 śniadanie godz. 10:00: Musli
z jogurtem i jabłkiem
- Płatki owsiane 40g (4 łyżki)
- Jabłko 150g
- Banan 220g
- Jogurt naturalny 2% 150g
- Orzechy pistacjowe 15g (5 szt.)
Sposób
przygotowania: Płatki owsiane uprażyć na suchej
patelni bez tłuszczu i wsypać do miseczki. Dodać pokrojone w plasterki jabłko,
banana i jogurt. Wymieszać i posypać posiekanymi pistacjami. Udekorować miętą.
Obiad godz. 13:00 Makaron z parmezanem i tuńczykiem
- Makaron pełnoziarnisty 80g
- Ser, parmezan 15g (1 plaster)
- Tuńczyk w wodzie 50g (1/3 puszki)
- Pomidor 150g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Przyprawa bazylia 3g
- Czosnek 5g
- Sól morska 3 g
- Oliwa z oliwek 10g
Sposób
przygotowania: Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem
soli. Ser zetrzeć na tarce, pomidora drobno pokroić. Wszystkie składniki włożyć
do miseczki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tuńczyka. Przyprawić
pieprzem oraz bazylią. Całość skropić oliwą z oliwek i wymieszać.
Podwieczorek 16:30 Warzywa
z soczewicą, kefir, owoc
- Soczewica nasiona 90g (6 łyżek)
- Marchew 50g
- Cukinia 100g
- Bakłażan 100g
- Papryka czerwona 65g
- Pomidor 130 g
- Cebula 25g
- Przyprawa papryka mielona 3g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Przyprawa bazylia 3g
- Olej rzepakowy uniwersalny 10g
- Kefir 2% 220ml
- Jabłko 120g
Sposób
przygotowania: Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na
rozgrzany olej wrzucić cebulę i bakłażana. Gdy lekko zmięknie, dodać resztę
składników i soczewicę. Dusić pod przykryciem do miękkości soczewicy i
przyprawić ziołami, papryką i pieprzem.
Kolacja ok godz. 19:30 Papryka zapiekana z warzywami i
kaszą jaglaną, olej lniany, owoc
- Papryka czerwona 200g
- Kasza jaglana 30g
- Pomidor 130g
- Szpinak rozmrożony 110g
- Czosnek 5g
- Jogurt naturalny gęsty 40g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Sól 2g
- Przyprawa gałka muszkatołowa 2g
- Przyprawa papryka 2g
- Olej lniany 5g
- Mandarynka 30g
Sposób
przygotowania: Kaszę wypłukać i ugotować według przepisu
na opakowaniu. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Paprykę umyć, ściąć wierzch i
wyjąć gniazdo nasienne. Rozmrożony szpinak wymieszać z kaszą, posiekanym
pomidorem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i przyprawami.
Paprykę wypełnić farszem, przykryć odkrojoną częścią i zapiekać około 25 minut
w temperaturze 180 stopni. Łyżeczkę oleju spożyć po posiłku.
Posiłek na 1,5 godz. Przed snem: Serek
wiejski + chleb razowy z masłem orzechowym
- Serek wiejski 200g
- 2 kromki chleba razowego z masłem orzechowym
Czw. (trening siatkówki) – bilans
kaloryczny ok. 3700 kcal
Śniadanie godz. 7:00 Omlet z
płatkami owsianymi, pieczywo, owoc
- Jako 100g (2 szt.)
- Białko jaja 60g (2szt.)
- Mleko 1,5% tłuszczu 10g (3 łyżki)
- Płatki owsiane 40g (4 łyżki)
- Masło 5g (1 łyżeczka)
- Sól 2g
- Jabłko 160g
Sposób
przygotowania: Płatki zalać wrzątkiem i odczekać
około 10minut. Jajka całe i białka lekko ubić, dodać mleko, szczyptę soli oraz
płatki owsiane. Masło rozgrzać na patelni i wlać masę jajeczną. Smażyć na
wolnym ogniu do momentu aż całkowicie się zetnie.
2 śniadanie godz. 10:00 Sałatka ryżowa z tuńczykiem i pomidorem, pieczywo, owoc
- Ryż dziki 50g
- Tuńczyk w wodzie 75g
- Pomidor 130g
- Czosnek 5g
- Olej lniany 10g
- Zioła prowansalskie 3g
- Brzoskwinia 150g
Sposób
przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na
opakowaniu. Wyłożyć na talerz, ostudzić. Tuńczyka odsączyć, pomidora pokroić w
ósemki. Składniki przełożyć do miseczki i dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, olej lniany i zioła prowansalskie, wymieszać.
Obiad godz. 13:00 Pikantne curry z kurczaka z brązowym ryżem, owoc
- Kurczak, filet 100g
- Cebula 25g
- Czosnek 5g
- Papryka chilli 10g
- Imbir 5g
- Przecier pomidorowy 10g
- Sól 2g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Olej rzepakowy uniwersalny 10g
- Ryż brązowy 50g
- Gruszka 120g
Sposób przygotowania: Pierś z
kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na
tarce, z chilli usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużym
rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać starty imbir,
posiekaną chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać
kurczaka, podsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wody, wlać przecier pomidorowy i
zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut, co jakiś
czas mieszając. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z
brązowym ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Podwieczorek godz. 16:00 Wafle ryżowe + sok
pomidorowy
- Buteleczka soku pomidorowego 330ml
- Paczka wafli ryżowych 100g
Przed treningówka godz. 18:15 Odżywka węglowodanowo- białkowa (najlepiej stosunek 50/50),
rozpuszczona w MLEKU!!! Nie wodzie
• Porcja
odżywki
• Mleko 3,2% 250ml
• Banan 80g (średnia szt.)
TRENING OD 19:00
15 MIN PO TRENINGU ODŻYWKA
…
Kolacja ok godz. 21:30 Twarożek
z rzodkiewką i pomidorem, tosty z pieczywa pełnoziarnistego, owoc
- Ser twarogowy chudy 60g
- Jogurt naturalny 50g
- Pomidor 150g
- Rzodkiewka 60g
- Sól 2g
- Pieprz 2g
- Chleb żytni pełnoziarnisty 90g
- Masło 7g
- Jabłko 150g
Sposób przygotowania: Twaróg
połączyć w miseczce z jogurtem. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz
rzodkiewkę w plasterkach. Przyprawić solą i pieprzem. Tosty opiec w opiekaczu
lub tosterze. Posmarować masłem.
Przed snem… Serek wiejski
Pt. (trening siłownia crossfit) –
bilans kaloryczny ok. 3600 kcal
Śniadanie godz. 7:00 Kanapki
z gotowanym jajem i szczypiorkiem, jogurt z miodem i orzechami, owoc
- Chleb graham 60g
- Jajo gotowane 50g
- Szczypiorek 6g
- Jogurt naturalny 2% 150g
- Miód 5g
- Orzechy laskowe 12g
- Brzoskwinia 120g
Sposób
przygotowania: Ugotowane jajo pokroić na plasterki,
położyć na chlebie i posypać posiekanym szczypiorkiem. Jogurt przełożyć do
kubka, polać miodem i posypać posiekanymi orzechami.
2 śniadanie ok godz. 10:00 Omlet
z papryką i pomidorem, chleb graham, owoc
- Jako 100g
- Białko jaja 30g (1szt.)
- Masło 5g
- Papryka czerwona 40g
- Pomidor 60g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Koperek 3g
- Szczypiorek 3g
- Chleb graham 60g
- Gruszka 120 g
Sposób
przygotowania: Na patelni rozpuścić masło. Paprykę i
pomidora obranego ze skórki pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z
masłem. Jaja i białko jaja lekko ubić dodając zioła i przyprawy. Kiedy warzywa
będą lekko zeszklone wlać na nie masę jajeczną. Zmniejszyć ogień i smażyć aż
dół będzie ścięty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Podawać z kromką chleba.
Obiad ok godz. 13:00 Pikantne
curry z kurczaka z brązowym ryżem, owoc
- Kurczak, filet 120g
- Cebula 25g
- Czosnek 5g
- Papryka chilli 10g
- Imbir 5g
- Przecier pomidorowy 10g
- Sól 2g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Olej rzepakowy uniwersalny 10g
- Ryż brązowy 120g
- Gruszka 120g
Sposób
przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki.
Cebulę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce, z chilli usunąć gniazdo
nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać
pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać starty imbir, posiekaną chilli oraz
przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać kurczaka, podsmażyć.
Podlać 1/2 szklanki wody, wlać przecier pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć
ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod
koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z brązowym ryżem. Ryż
ugotować według przepisu na opakowaniu.
Podwieczorek ok godz. 16:00 Owsianka
z owocami + banany
- Płatki owsiane błyskawiczne 60g
- Banany 2 szt.
Przed treningówka godz. 18:15 Odżywka
węglowodanowo- białkowa (najlepiej stosunek 50/50), rozpuszczona w MLEKU!!! Nie
wodzie
• Porcja odżywki
• Mleko 2% 250ml
TRENING OD GODZ. 19:00
15 MIN PO TRENINGU ODŻYWKA …
Kolacja ok godz. 21:30 Twarożek
z rzodkiewką i pomidorem, tosty z pieczywa pełnoziarnistego, owoc
- Ser twarogowy chudy 50g
- Jogurt naturalny 2% 50g
- Pomidor 150g
- Rzodkiewka 60g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Sól 2g
- Chleb żytni pełnoziarnisty 90g
- Masło 7g
- Jabłko 150g
Sposób
przygotowania: Twaróg połączyć w miseczce z jogurtem.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewkę w plasterkach. Przyprawić
solą i pieprzem. Tosty opiec w opiekaczu lub tosterze. Posmarować masłem.
Przed snem… Serek wiejski
Sob. (Wolne) – bilans kaloryczny
3100 kcal
Śniadanie ok godz. 7:00 Grahamka
z szynką i pomidorem, sałatka owocowa z chili
- Bułka grahamka 140g (2szt)
- Masło 20g
- Sałata 20 g (4 liście)
- Szynka 80g (4 plastry)
- Pomidor 120g
- Mandarynka 90g (3szt.)
- Ananas 90g (3 plastry)
- Banan 140g
- Śliwki 60 g (3 szt.)
- Jogurt naturalny 75g
- Sok z cytry 10g
- Miód 10g
- Otręby owsiane 30g (3 łyżki)
- Przyprawa chili 2g
Sposób
przygotowania: Bułkę przekroić, posmarować masłem,
położyć sałatę, szynkę i plastry pomidora. Mandarynki, banana i ananasa obrać.
Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestkę. Mandarynki rozdzielić na cząstki,
ananasa, banana, śliwki pokroić w kostkę. Owoce polać sokiem z cytryny, dodać
jogurt naturalny, miód, chili oraz otręby owsiane. Całość wymieszać.
2 śniadanie ok godz. 10:00 Sałatka
z soją i warzywami, chleb graham, owoc
- Soja, nasiona 30g
- Ogórek konserwowy 50g
- Papryka czerwona 65g
- Ser twarogowy chudy 40g
- Kiełki słonecznika 10g
- Olej lniany 10g
- Ocet balsamiczny 5g
- Czosnek granulowany 2g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Sól 2g
- Koper 6g
- Chleb graham 30g
- Morela 40g
Sposób
przygotowania: Soję namoczyć (najlepiej na noc) i
ugotować do miękkości (około godziny). Ugotowaną soję połączyć w misce z
pokrojonymi w kostkę ogórkiem i papryką. Dodać sól, pieprz, ocet, olej lniany i
czosnek. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać pokruszony twaróg, kiełki i
posiekany koperek. Delikatnie połączyć z resztą składników. Podawać z
pieczywem.
Obiad ok godz. 13:00 Pieczony
łosoś z cytrynową salsą, ryż brązowy, surówka, owoc
- Łosoś surowy 120g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Sól 2g
- Sok z cytryny 5g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Cytryna 35g
- Kapary z puszki 10g
- Koper 3g
- Miód 5g
- Ryż brązowy 100g
- Sałata 25g (5 liści)
- Pomidor 60g
- Ogórek 50g
- Rzodkiewka 45g
- Oliwa z oliwek 10g
- Sok z cytryny 5g
- Gruszka 120g
Sposób
przygotowania: Łososia umyć, osuszyć i doprawić
sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i piec w
piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut. Podawać z cytrynową salsą.
Cytrynę włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny. Zmrożoną cytrynę zetrzeć na tarce
o grubych oczkach. Wymieszać z miodem, posiekanymi kaparami i koperkiem.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu na
opakowaniu. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać pokrojone w
plasterki rzodkiewki, pokrojonego pomidora i ogórka. Doprawić oliwą i sokiem z
cytryny.
Podwieczorek ok godz. 16:00 Makaron
penne ze szpinakiem, owoc
- Makaron penne pełnoziarnisty 80g
- Szpinak, mrożony 150g
- Oliwa z oliwek 5g
- Czosnek 5g
- Cebula 25g
- Przyprawa bazylia 3g
- Przyprawa papryka 3g
- Przyprawa oregano 3g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Sól 2g
- Jogurt naturalny 2% 75g
- Parmezan tarty 10g
- Mandarynka 60g
Sposób
przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na
opakowaniu. Szpinak rozmrozić na małym ogniu w garnku. Przyprawić papryką,
ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Drobno
pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżeczce oliwy i dodać do szpinaku. Na końcu
dodać jogurt i wymieszać z makaronem. Posypać tartym parmezanem.
Kolacja ok godz. 19:00 Makaron
ryżowy z warzywami gotowanymi na parze, maślanka, owoc
- Makaron razowy 50g
- Brokuły 100g
- Marchew 100g
- Czosnek 5g
- Oliwa z oliwek 10g
- Papryka chilli 1g
- Sos sojowy 10g
- Pieprz czarny mielony 2g
- Maślanka 0,5% tłuszczu 220ml
- Kiwi 60g
Sposób
przygotowania: Brokuła podzielić na różyczki. Marchew
pokroić w plasterki. Warzywa ugotować na parze. Makaron przygotować według
instrukcji na opakowaniu. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z oliwą i
sosem sojowym. Dodać do makaronu i wymieszać. NA wierzchu położyć parowane
warzywa.
Posiłek na 1,5 godz. Przed snem: Odżywka
węglowodanowo- białkowa
- Porcja odżywki
- Mleko 3,2% 220ml
Nd. (bieganie) – bilans kaloryczny
ok. 3450 kcal
Śniadanie ok godz. 7:00 Serek
ziarnisty z wędzonym łososiem, pomidor ze szczypiorkiem, pieczywo, owoc
- Serek ziarnisty 150 g
- Łosoś, wędzony 70 g
- Sok z cytryny 5 g
- Pieprz czarny świeżo mielony 2 g
- koper 6 g
- Chleb żytni razowy 90 g
- Masło 7 g
- Pomidor 200 g
- Szczypiorek 10 g
- Jabłko 220 g
Sposób
przygotowania: Łososia skropić sokiem z cytryny i
pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do serka razem z posiekanym koprem, doprawić
pieprzem i wszystko wymieszać. Podawać z chlebem posmarowanym masłem. Pomidora
sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
2 śniadanie ok godz. 10:00 Sałatka makaronowa z tuńczykiem i
zielonym groszkiem, owoc
- Makaron pełnoziarnisty 40 g
- Tuńczyk, w wodzie 50 g
- Groszek zielony mrożony 70 g
- Olej lniany 7g
- Jogurt naturalny 25 g
- Natka pietruszki 6g
- Sól 2 g
- Pieprz czarny mielony 2 g
- Brzoskwinia 120 g
Sposób
przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na
opakowaniu. Groszek ugotować oddzielnie do miękkości. Ugotowany makaron,
groszek, tuńczyka i posiekaną natkę wymieszać z olejem, jogurtem i przyprawami.
Obiad ok godz. 13:00 Grillowany kurczak, pomidorowe
risotto z kaszy jęczmiennej, surówka
- Kurczak, filet 130 g
- Oliwa z oliwek 5 g
- Miód 5 g
- Ocet balsamiczny 5 g
- Pieprz czarny mielony 2 g
- Sól 2 g
- Kasza jęczmienna, pęczak 75 g
- Cebula 25 g
- Czosnek 5 g
- Bulion warzywny 220 g
- Przecier pomidorowy 20 g
- Przyprawa papryka 3 g
- Przyprawa tymianek 3 g
- Papryka czerwona 70 g
- Ogórek kiszony 50 g
- Czosnek 5 g
- Cebula 15 g
Sposób
przygotowania: Oliwę wymieszać z octem balsamicznym,
miodem, solą i pieprzem. Posmarować marynatą filet z kurczaka i odstawić na
minimum pół godziny. Piec na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grill
przez około 35 minut. Gotowe mięso pokroić w plastry. Podawać z pomidorowym
risotto i surówką z papryki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną
cebulę i czosnek, po kilku minutach dodać kaszę. Gdy stanie się szklista, wlać
połowę bulionu. Gdy płyn zostanie wchłonięty wlać pozostały bulion. Gotować
około 20 minut. W razie potrzeby dolewać wody. Pod koniec gotowania, gdy płyn
zostanie wchłonięty, dodać przecier pomidorowy, tymianek i pozostałe przyprawy.
Wszystko razem wymieszać. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i
również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek, przyprawy i oliwę. Odstawić sałatkę na 20-30 minut w
chłodne miejsce.
Podwieczorek (przed treningiem) ok godz. 15:00 Odżywka + banan
- Porcja odżywki
- Mleko 3,2% 220ml
- Banan 150g
Wszystko
razem zmiksować
TRENING OD GODZINY 17:00
15 MIN PO TRENINGU ODŻYWKA …
Kolacja ok godz. 19:00 Spaghetti
z warzywami, owoc
• Makaron spaghetti pełnoziarnisty 80 g
• Brokuły 80 g
• Cukinia 70 g
• Papryka czerwona 65 g
• Marchew 50 g
• Oliwa z oliwek 10 g
• Czosnek 5 g
• Sól 2 g
• Pieprz czarny mielony 2 g
• Parmezan tarty 5 g
• Kiwi 60 g
Sposób
przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na
opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić podzielonego na małe różyczki
brokuła, pokrojoną w paski paprykę, krążki cukinii i plasterki marchwi. dodać
rozgnieciony ząbek czosnku, 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Gotowe
danie posypać tartym parmezanem.
Przed snem… Serek wiejski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz