Moc i bogactwo jakie niesie ze sobą picie herbaty.
O fakcie, że herbaty niosą ze sobą szereg właściwości leczniczych znamy chyba od dziecka i są przekazywane nam już z pokolenia na pokolenie, kto z nas nie ratuje się miętową herbatą podczas bólów brzucha, przykładów można by tu wymieniać w nieskończoność, co rodzina to inny i sprawdzony sposób na jakąś dolegliwość. Chińska medycyna po dziś dzień wykorzystuje owe właściwości herbat i to z dużym powodzeniem. Herbaty które zostaną odpowiednio dobrane jak i zaparzone w odpowiedni sposób stają się lekiem który pomaga w niektórych dolegliwościach. Chiński obyczaj nakłada na herbatę pewnego rodzaju rygor, gdyż według niego, herbata powinna zawierać aż 20 rożnych właściwości, za główne z nich uważa się, że : herbata oczyszcza krew, ułatwia sen, regeneruję mózg, poprawia zdolności pamięciowe, wzmacnia organizm i wiele innych.Każda herbata jest inna i ma rożne właściwości, dlatego do każdego typu trzeba podejść indywidualnie i z należytym sposobem parzenia.
Zanim przejdę do omawiania poszczególnych rodzai herbat, warto na chwilę zatrzymać się nad jej historią, skąd się właściwie wzięła, kto pierwszy miał zaszczyt ją pić i cieszyć się jej smakiem.
Otóż jedna z legend głosi, że pierwszą herbatę zaparzył cesarz Shennong w 2737 roku p.n.e.
Wtedy to do pitej przez niego
gorącej wody miały wpaść przyniesione przez wiatr liście herbaty. Władca,
zaciekawiony zmienionym kolorem cieczy, wypił łyk i z zaskoczeniem dostrzegł,
że jest ona smaczna.
Wiadomo, że Chińczycy herbatę znają już od tysięcy lat, jednak pierwsze zapiski na jej temat można dopiero odnaleźć w księgach Chou Huna które pochodzą z VIII w. p.n.e.
W VI wieku rozpowszechniło się
picie herbaty w innych krajach azjatyckich. W Japonii również utworzyła się
bogata, choć zupełnie inna, ceremonia jej parzenia.
Na początku XVII wieku
herbata trafiła do Europy.
Na świecie codziennie spożywane są różne rodzaje herbat – począwszy od tradycyjnej herbaty czarnej, przez zieloną czy czerwoną pu-erh aż po różnego rodzaju herbaty ziołowe, czyli napary z ziół oraz pełne smaku herbaty owocowe. Herbata jest po wodzie drugim najczęściej konsumowanym na świecie napojem.
Poniżej opis najpopularniejszych jej rodzajów, bo chcąc opisać wszystkie rodzaje to można by o tym osobnego bloga założyć ;p
Herbaty zielone - są to herbaty niefermentowane, które oprócz działania konsumenckiego posiadają szereg walorów profilaktyczno - leczniczych:
- Zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów
- Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- Obniżają poziom cholesterolu
- Przeciwdziałają stresom
- Chronią przed zawałem serca
- Hamują próchnicę
- Korzystnie działają w przypadku nadciśnienia tętniczego
- Oczyszczają organizm z toksyn
- Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem.
Herbata PU-ERH - Chińska herbata czerwona o ziemistym smaku i zapachu. Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Choć smak tej herbaty może być nieco przykry i drażniący, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka. Nie należy jej słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
- Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
- Obniża poziom cholesterolu
- Pomaga w koncentracji
- Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
- Hamuje zmiany miażdżycowe
- Reguluje przemiany materii
- Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
- Przyspiesza trawienie alkoholu
- Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
- Reguluje działanie układu pokarmowego
- Obniża ciśnienie
Herbata czarna - Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać.
Właściwości czarnej herbaty:
- Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny.
- Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
- Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
-
Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
-
Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.
-
Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.
Właściwości herbaty :
- Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy.
- Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację.
- Białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych.
- Nie bez powodu nazywana jest "eliksirem młodości". Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.
Herbata Rooibos - otrzymywana z krzewów Rooibos, charakteryzująca się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Zawiera liczne składniki lecznicze:
- Nie zawiera kofeiny, przez co może być bez przeszkód podawana dzieciom
- Korzystnie działa na skórę
- Jest bogata w antyutleniacze
- Zawiera wiele witamin i minerałów (m.in.: żelazo, potas, miedź, cynk, magnez)
- Działa uspokajająco
- Pomaga przy bólach głowy
- Pomaga przy schorzeniach jelit
- Zawiera dużo fluoru
- Zalecana przy zaburzeniach snu
- Pomaga w przypadku alergii: kataru siennego, astmy i egzemy.
Yerba Mate - jest ona kolejną herbatą o leczniczych właściwościach, dzięki temu, że posiada dużo witamin i minerałów, takich jak:
- Witamina A - uodparnia organizm przeciw infekcjom, polepsza wzrok
- Witamina B1 - niezbędna do utrzymania właściwego stanu nerwowego
- Witamina B2 - wzmacnia włosy, zapobiega zapaleniom oczu
- Witamina C - wzmacnia zęby, zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi
- Fosfor - jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu
- Żelazo - konieczne jest do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej
- Wapno - wzmacnia kości i zęby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz