wtorek, 19 sierpnia 2014

Czas na herbatkę :)




Moc i bogactwo jakie niesie ze sobą picie herbaty.

O fakcie, że herbaty niosą ze sobą szereg właściwości leczniczych znamy chyba od dziecka i są przekazywane nam już z pokolenia na pokolenie, kto z nas nie ratuje się miętową herbatą podczas bólów brzucha, przykładów można by tu wymieniać w nieskończoność, co rodzina to inny i sprawdzony sposób na jakąś dolegliwość. Chińska medycyna po dziś dzień wykorzystuje owe właściwości herbat i to z dużym powodzeniem. Herbaty które zostaną odpowiednio dobrane jak i zaparzone w odpowiedni sposób stają się lekiem który pomaga w niektórych dolegliwościach. Chiński obyczaj nakłada na herbatę pewnego rodzaju rygor, gdyż według niego, herbata powinna zawierać  aż 20 rożnych właściwości, za główne z nich uważa się, że : herbata oczyszcza krew, ułatwia sen, regeneruję mózg, poprawia zdolności pamięciowe, wzmacnia organizm i wiele innych.
Każda herbata jest inna i ma rożne właściwości, dlatego do każdego typu trzeba podejść indywidualnie i z należytym sposobem parzenia.


Zanim przejdę do omawiania poszczególnych rodzai herbat, warto na chwilę zatrzymać się nad jej historią, skąd się właściwie wzięła, kto pierwszy miał zaszczyt ją pić i cieszyć się jej smakiem.
Otóż jedna z legend głosi, że pierwszą herbatę zaparzył cesarz Shennong w 2737 roku p.n.e.


Wtedy to do pitej przez niego gorącej wody miały wpaść przyniesione przez wiatr liście herbaty. Władca, zaciekawiony zmienionym kolorem cieczy, wypił łyk i z zaskoczeniem dostrzegł, że jest ona smaczna. 
Wiadomo, że Chińczycy herbatę znają już od tysięcy lat, jednak pierwsze zapiski na jej temat można dopiero odnaleźć w księgach Chou Huna które pochodzą z VIII w. p.n.e.


W VI wieku rozpowszechniło się picie herbaty w innych krajach azjatyckich. W Japonii również utworzyła się bogata, choć zupełnie inna, ceremonia jej parzenia. Na początku XVII wieku herbata trafiła do Europy.



Na świecie codziennie spożywane są różne rodzaje herbat – począwszy od tradycyjnej herbaty czarnej, przez zieloną czy czerwoną pu-erh aż po różnego rodzaju herbaty ziołowe, czyli napary z ziół oraz pełne smaku herbaty owocowe. Herbata jest po wodzie drugim najczęściej konsumowanym na świecie napojem.
Poniżej opis najpopularniejszych jej rodzajów, bo chcąc opisać wszystkie rodzaje to można by o tym osobnego bloga założyć ;p


  Herbaty zielone - są to herbaty niefermentowane, które oprócz działania konsumenckiego posiadają szereg walorów profilaktyczno - leczniczych:
  • Zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów
  • Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Przeciwdziałają stresom
  • Chronią przed zawałem serca
  • Hamują próchnicę
  • Korzystnie działają w przypadku nadciśnienia tętniczego
  • Oczyszczają organizm z toksyn
  • Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem.


Herbata PU-ERH - Chińska herbata czerwona o ziemistym smaku i zapachu. Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Choć smak tej herbaty może być nieco przykry i drażniący, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka. Nie należy jej słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
  • Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Pomaga w koncentracji
  • Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
  • Hamuje zmiany miażdżycowe
  • Reguluje przemiany materii
  • Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
  • Przyspiesza trawienie alkoholu
  • Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
  • Reguluje działanie układu pokarmowego
  • Obniża ciśnienie



Herbata czarna - Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać.
Właściwości czarnej herbaty:
  •  Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny.
  • Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych 
  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
  • Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.
  • Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.
Herbata biała - swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić na wiosnę pączki chroni się przed promieniami słońca, tak żeby nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zielony kolor listkom. Powoduje to więdnięcie rozwijających się listków, które po wysuszeniu stają się białą herbatą.
Właściwości herbaty :

  • Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy.
  • Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację.
  • Białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych.
  • Nie bez powodu nazywana jest "eliksirem młodości". Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.


Herbata Rooibos - otrzymywana z krzewów Rooibos, charakteryzująca się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Zawiera liczne składniki lecznicze:
  • Nie zawiera kofeiny, przez co może być bez przeszkód podawana dzieciom
  • Korzystnie działa na skórę
  • Jest bogata w antyutleniacze
  • Zawiera wiele witamin i minerałów (m.in.: żelazo, potas, miedź, cynk, magnez)
  • Działa uspokajająco
  • Pomaga przy bólach głowy
  • Pomaga przy schorzeniach jelit
  • Zawiera dużo fluoru
  • Zalecana przy zaburzeniach snu
  • Pomaga w przypadku alergii: kataru siennego, astmy i egzemy.




Yerba Mate - jest ona kolejną herbatą o leczniczych właściwościach, dzięki temu, że posiada dużo witamin i minerałów, takich jak:
  • Witamina A - uodparnia organizm przeciw infekcjom, polepsza wzrok
  • Witamina B1 - niezbędna do utrzymania właściwego stanu nerwowego
  • Witamina B2 - wzmacnia włosy, zapobiega zapaleniom oczu
  • Witamina C - wzmacnia zęby, zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi
  • Fosfor - jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu
  • Żelazo - konieczne jest do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej
  • Wapno - wzmacnia kości i zęby.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz