wtorek, 10 marca 2015

Recenzja produktów Makarony Polskie S.A. + szybkie przepisy z makaronu :)

Kilka słów o firmie...

Makarony Polskie S.A. to jeden z największych i najbardziej dynamicznie rozwijających się producentów makaronu w Polsce z bogatymi tradycjami i długoletnim doświadczeniem.Siedziba Spółki znajduje się w Rzeszowie. Firma posiada zakłady produkcyjne w Rzeszowie i Częstochowie.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów spółka Makarony Polskie SA oferują szeroką gamę makaronów jajecznych i bezjajecznych (również walcowanych i tłoczonych) produkowanych w wielu różnorodnych formach: świderki, kolanka, nitki, muszelki, spaghetti, pióra, i inne. Posiada własne marki makaronów: Sorenti, Makarony Polskie, Solare oraz Makaron Staropolski i Abak. Marki Makarony Polskie oraz Sorenti to marki, na rozwój których Spółka kładzie szczególny nacisk. 
Spółka Makarony Polskie SA oferuje w swoim portfolio makarony skierowane do różnych grup konsumentów. Dla klientów szukających produktów o wysokiej jakości gwarantujących przygotowanie udanego posiłku, ale również innowacyjności pozwalającej na urozmaicenie i nowe eksperymenty w kuchni – oferowany jest makaron Sorenti. Do konsumentów o tradycyjnych polskich gustach preferujących makaron miękki o stabilnej i powtarzalnej jakości, skierowany jest makaron pod marką Makarony Polskie, dostępny również, jako makaron jajeczny. Spółka oferuje także makarony w segmencie ekonomicznym dla grupy odbiorców, dla których głównym kryterium zakupowym jest niska cena produktu (Solare).
Proces wytwarzania prowadzony jest w oparciu o nowoczesne linie produkcyjne. Technologia THT pozwala uzyskać wysokie temperatury suszenia, co daje gwarancję bardzo dobrej jakości i czystości mikrobiologicznej makaronu oraz umożliwia wydłużenie terminów przydatności do spożycia.
W trosce o najwyższą jakość i walory smakowe produktów makaronowych oferowanych przez Makarony Polskie SA zarówno surowce jak i wyroby gotowe są szczegółowo badane w zakładowym laboratorium. Proces produkcyjny przebiega z wymogami Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością ISO i HACCP, a nad jego poszczególnymi etapami czuwa Zespół Kontroli Jakości.   

 Jak możemy sprawdzić jakoś makaronu ??? 

 Już w sklepie gdy makaron jest jeszcze w opakowaniu możemy ocenić jego jakość a co za tym idzie smak i jego wartości odżywcze. Obojętnie czy będziemy kupować makaron polski lub włoski, warto kierować się następującymi zasadami:
- Makaron jajeczny dobrze jakby nie miał jaskrawo-żółtej barwy, dlatego, że świadczyć to może o fakcie, że do produktu dodawane są barwniki takie jak kurkuma czy beta-karoten. Mimo, że barwniki są naturalne dodawane są w celu zmylenia klienta, że w owym makaronie jest duża zawartość jajka.
- Makaron nie może się kruszyć! jeśli już w paczce widzisz, że jest pokruszony świadczy to o kiepskiej jego wartości :( podobnie gdy zwrócisz uwagę, że występują na nim białe plamki warto też wtedy wybrać inny produkt, bo nic dobrego z tego nie będzie. 
Makaron z twardej pszenicy po ugotowaniu nie powinien się kleić.
Jeśli mamy wątpliwości co do składu makaronu, możemy sprawdzić jego jakość domowymi sposobami. Najprostszym sposobem jest ugotowanie makaronu z godnie z zaleceniami producenta i zobaczyć jak wygląda produkt. Dobry makaron z twardej makaronowej pszenicy powinien być musi być al dente, czyli twardy, sprężysty a przede wszystkim nie sklejony. Makarony z pszenicy zwykłej, które wymagają aby po ugotowaniu przepłukiwać zimną wodą mają tendencję do sklejania, ale jeśli wyjdzie nam z niego jedna wielka makaronowa kula to pozostawia nam to wiele do życzenia...
Dlatego kupowanie makaronu, niby tak prosta czynność może okazać się jednak bardziej skomplikowana czynność niż wydawało nam się na pierwszy rzut oka. Warto dlatego rodzaj makaronu wybrać odpowiednio do diety którą stosujemy, oraz składników z jakimi chcemy go przyrządzić. Ponadto warto zwrócić uwagę czy makaron nie jest pokruszony, nie ma czasem białych plamek, zbyt mocno żółtego koloru. Ponadto czytajmy etykiety, tam znajdziemy wiele cennych informacji.  


Rola makaronów w codziennej diecie sportowców...

Podstawą prawidłowej diety sportowca oraz osób uprawiających jaką kolwiek aktywność fizyczną powinny być produkty bogate w węglowodany, w tym wszystkie rodzaje makaronów. Dzięki węglowodanom złożonym, które są podstawowym składnikiem makaronu, mięśnie i mózg mogą funkcjonować na największych obrotach.  Ponadto znajdująca się w makaronie skrobia skutecznie nasila syntezę glikogenu. Glikogen, jest substancją zapasową która jest wykorzystywana w pierwszej kolejność przy wysiłku fizycznym lub podczas głodu, magazynowany jest mięśniach i wątrobie. To skoncentrowane źródło energii, nazywane paliwem sportowca. W trakcie intensywnego wysiłku fizycznego rezerwy glikogenu zmniejszają się, a po długotrwałym wysiłku mogą się wyczerpać. Objawiać będzie się to spadkiem energii, dlatego codzienna dieta każdego sportowca powinna być bogata w wystarczającą liczbę węglowodanów, po to by mieć siłę na trening oraz zapewnić optymalną regenerację zapasów glikogenu w mięśniach pomiędzy treningami. 
     

Szybkie przepisy z makaronem w roli głównej ... 

 

Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym
Składniki
- 160g makaronu świderek
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50g żółtego sera (starty)
- 100g jogurtu natiralnego
- 10 ml zimnej wody
- sos fix
Przygotowanie:
zagotuj makaron zgodnie z  zaleceniami producenta. Podsmaż na patelni posiekana cebulkę oraz pokrojona kiełbasę. Następnie w pojemniczku wymieszaj fix z woda i jogurtem naturalnym. Gdy cebulka z kiełbasą się podsmaży wylej na patelnie sos, mieszaj aż zgęstnieje i wymieszaj z makaronem :)            


Makaron ze szpinakiem
Składniki:
- 160g makaronu razowego
- paczka mrożonego szpinaku (ok 400g)
- 100ml jogurtu naturalnego
- fix do szpinaku
Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Między czasie rozmrażamy szpinak, wrzucamy go na patelnie i dodajemy jogurt i przyprawę do szpinaku. Wszystko razem mieszamy i dodajemy makaron.



Makaron z jagodami
Składniki:
- 160g makaronu (wedle uznania)
- 150ml jogurtu naturalnego
- 100g jagód
Przygotowanie:
Gotujemy makaron czekamy, aż ostygnie i dodajemy jogurt + owoce. Prawda, że proste :)



Co mogę powiedzieć o produkcie Makarony Polskie ???

Makarony jakie testowałem, sprawdziły się dobrze nie jestem chemikiem, żeby zastanawiać się i badać skład chemiczny produktu czy faktycznie jest tak jak na etykiecie, ważniejsze dla mnie jest to, że makaron cechuje się tym wszystkim co powinien mieć dobry makaron (pisałem o tym wyżej), nie jest pokruszony, nie występują na nim żadne białe plamki, dodatkowo fajnie rozwiązany jest sposób zamykania tzn gdy otworzymy paczkę możemy zamknąć ją z powrotem dzięki przyklejonej taśmie, może nie spowoduje to że makaron nam nie zwietrzeje, ale na pewno się nie wysypie :) 
Co do smaku, jest dobry i tyle w temacie, więcej bym pisał gdyby było coś nie tak. 
Dodatkowym atutem owego makaronu jest jego cena za ok 3zł (a często nawet ok 2,50zł )można kupić paczkę obojętnie jakiego rodzaju makaronu. 


Ps. Informacje o firmie zostały wzięte ze strony producenta, tam też znajdziecie opis poszczególnych produktów.
http://www.makarony.pl/
Podałem tylko 3 przepisy, dlatego, że lepszym rozwiązaniem będzie jak będę je wstawiał co jakiś czas na stronce na fb :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz