niedziela, 2 października 2016

Jaglanka z rana ?! Czemu nie :)

Placuszki jaglano - bananowe 

 

Dziś na moim talerzu wylądowały pyszne placuszki z jakże dobrej, zdrowej i poczciwej kaszy jaglanej :) Powiem szczerze, że robiłem je po raz pierwszy i do posiłków w stylu fast się niestety nie zaliczają trzeba jednak przy nich troszkę postać :p jednak można w tym czasie robić jakąś inną rzecz bo można by powiedzieć, że robią się same ;) Na początku troszkę roboty i można zająć się czymś innym np poranną toaletą. Inną opcją jest przygotowanie ich sobie wieczorem a rano po prostu je odgrzać w mikrofalówce.


Co będziemy potrzebować do przygotowania ???

 

 
Składniki:
Kasza jaglana ok 85g (3/4 torebki po ugotowaniu)
2 średnie banany (ok 200g)
2 jajka 
Opcjonalnie:
Jogurt naturalny
Rodzynki
Własna wena ;p

Wykonanie:

Na samym początku gotujemy kaszę jaglaną średnio zajmuje to ok 15 min choć ostatnio udało mi się kupić kaszę jaglaną błyskawiczną którą wystarczyło zalać wrzątkiem i odczekać jakieś 2-3 minutki.
W trakcie gotowania kaszy możemy nagrzewać sobie już piekarnik do temperatury 180'.
Gdy uporamy się z kaszą, zabieramy się za banany polecam pokroić go sobie na małe kawałki ułatwi nam to rozgniatanie gdy trafi już do miski, na końcu przygotowujemy 2 jajka które wbijemy do miski bądź innego naczynia jakie mamy akurat pod ręką. Do uprzednio przygotowanej miski wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną pokrojone banany i wlewamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy tak by powstała z tego jedna masa.
Blaszkę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia na który będziemy wykładać masę jaka nam powstała i formować z nich placuszki, tutaj kwestia indywidualna czy będą większe czy mniejsze ;)
Całość pieczemy ok 20 min (tak aby się zarumieniły). To wszystko smacznego :)

Wartość Kaloryczna ok 500 kcal
Białko: 19,4g
Tłuszcz: 10g
Węglowodany: 86g
Błonnik: 4,9g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz